Greenscreen lesideeën (deel 2)

In dit artikel breng ik nog enkele nieuwe, toffe creatie-ideeën aan. Het zet je enkel op weg, de acties moet je zelf finetunen.

 1. Maak je eigen weerbericht of nieuwsbericht.
  schermafbeelding-2017-02-14-om-13-48-01Een weerbericht maken
  : dit is één van de populairste startfilmpjes met greenscreen.
  Maak een weerbericht. Laat je leerling zich lekker chique verkleden. Ja, zodat hij of zij straks het weerbericht kan presenteren.
  Leuk idee om à la minute een weerbericht op te stellen en te delen met de andere klassen. Je kan dan items inbouwen dat het goed of slecht speelplaatsweer wordt. Tips in verband met kleding inbouwen.
  Een nieuwbericht maken: Zelfde concept. Je kan actueel nieuws laten verwerken, maar het lijkt me leuker om een soort school-TV-nieuws te maken. Voeg meerdere nieuwsitems aan mekaar met behulp van de app iMovie.
  Moeilijke uitbreiding: nieuws voor gehoorgestoorden maken. Waar één iemand gebarentaal uitvoert. In de achtergrond draait een filmpje of wordt passende foto geplaatst.
  Extra tip: 1 nieuwslezer is nogal saai en je geraakt in de knoei met beurtrollen.
  Zorg dat je verschillende nieuwsankers hebt:  Je vindt snel wel enkele topics. Laat leerlingen op voorhand dit nieuws als een redactie verwerken. Voorbeelden: Schoolnieuws – sportnieuws – leerkrachtenweetjesnieuws – gemeentenieuws – plaatselijk weerbericht.
  Tip uit ervaring: sommige kinderen falen wanneer ze voor de camera staan. Verplicht ze nooit. Laat ze zeker meewerken => als cameraman, materiaalmeester…
 2. Sportacties
  Een kans om je leerkrachten Lichamelijke opvoeding bij greenscreen te betrekken.
  Of een toonmoment van favoriete sporten op te pimpen.
  schermafbeelding-2017-02-14-om-14-08-13Freeze-optie: Laat een leerling een bepaalde sportbeweging uitvoeren.
  Als achtergrond kan je dan allerlei foto’s toevoegen: publiek-sporthal-whatever…
  Achterafkan je het filmpje via iMovie “vertragen”. Dit filmpje kan dan dienen als “instructiemateriaal” voor een volgende les of voor leerlingen die een bepaalde” sportbeweging” moeilijk uitgevoerd krijgen.
  Analyseer-optie: Beetje zelfde concept: maar enkel tot doel om een sportbeweging te analyseren. Eigenlijk behoud je dan de groene achtergrond. Je kan je dan enkel focussen op de beweging.
 3. Een andere kijk op de wereld => we faken er duchtig op los.
  schermafbeelding-2017-02-14-om-14-15-14In dit verhaal gebruiken we nep achtergronden met bewegende beelden. De oh zo bekende rij-scenes in ietwat oudere films. Alhoewel, men deze technieken nu zeker nog toepast.  Je kan als het ware je greenscreen achter een deuropening, raamopening, autoportier… plaatsen.
  In deze fase ga je wellicht greenscreenvideo’s exporteren naar iMovie om er een geheel van te maken. Moeilijkere techniek.
 4. Onder-water-wereld.
  Referentie naar vorig bericht in deze blog: klik hier  => Superheld over eigen dorp – bekend gebouw.
  schermafbeelding-2017-02-14-om-14-30-58Pas dit nu toe in een onderzeese wereld. Zoek afbeeldingen van gezonken scheepswrakken, boeiende waterdieren-planten, een fantasie onderwaterstad (snorkels), een oude verzonken zeeroverschat…Of kan je je greenscreen zo leggen, dat het net lijkt of je op een walvis zit??? Deze laatste is wel een moeilijke.
 5. Bespreek een kunstwerk.
  schermafbeelding-2017-02-14-om-14-35-56Hier kan je breed gaan. Een kunstwerk dat leerlingen zelf gemaakt hebben, zal kids zeker enthousiasmeren. Of kinderen replica’s laten maken van een bekend kunstenaar.
  Uiteraard kan je hier de grootmeesters oproepen. Het doet me alvast denken dat je kids voor een kunstwerk plaatst, er niets over vertelt, en de kids zelf hun gedachten laten verwoorden bij dit kunstwerk. Soms hilarische ideeën die naar boven komen…
 6. Cloon jezelf
  Het moet ook mogelijk zijn om een scene op te bouwen waar je tegen je identieke ik kan praten, interviewen. Deze moet ik nog uittesten en aftasten of dit mogelijk is binnen de app zelf. Het zal een beetje bricoleren zijn.

  schermafbeelding-2017-02-14-om-14-39-26
  Lees ook het vorige bericht i.v.m. Greenscreen: Klik hier

In een volgend bericht ga ik dieper in op de werking met de app Do Ink
Daar krijg je ondersteunende video’s, stappenplannen en nog enkele tips.
Verwacht tegen eind februari 2017
schermafbeelding-2017-02-14-om-14-57-18

Advertenties

Een gedachte over “Greenscreen lesideeën (deel 2)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s