Standing teachers

Wel of niet:
Het moet me van het hart!
Heb dit schooljaar al wat uitgetest rond standing tables met kinderen.
Ik twijfel een beetje of dit een juiste evolutie is. Enfin, ik zou sowieso enkele standing tables voorzien in een klas, maar de meeste klassen zijn daar niet voor ingericht om dit meubilair extra te voorzien. Bekijk zo een hogere tafel zeker niet als een schrijftafel. Ik zie het eerder als een overlegruimte, discussieplek, organisatiedesk bij presentaties….
Kids, zelfs volwassenen aan zulke tafels laten schrijven, tekenen…ik heb daar al de meest lelijke bultruggen zien staan, of onhandig krampachtige armbewegingen zien uitvoeren.

Gelukkig hoor ik innovatieve ideeën die dikwijls ook uitvoering krijgen. In de lagere scholen is men creatief bezig om hier vernieuwende wendingen aan te geven. Daar zie ik fijne voorbeelden. Ik kies bewust voor “wel” , maar niet als hype-idee.
images

Waarom twijfel ik…

…wel wanneer je een ander soort inrichting nastreeft, heb je sowieso ook een wijziging in de leerkrachthouding nodig. Daar is nog werk aan…

Ik 1198512zou pleiten voor een standing table voor de leerkracht. Beetje als een echte helpdesk bij een instructiemoment. Nadien tussen de kids…Yes you go…
Nu zou ik graag menig zittend leerkracht zijn/haar bureaustoel tijdens de les voorzien van een scheetkussen – duimspijkerval – natte vod…Komaan kids, bring the action…

Ik zie het gewoon niet graag…leerkrachten die leerlingen toespreken vanaf hun zit-troon en maar opdrachten mondeling de lucht in zenden. Leerlingen dirigeren vanuit die positie is minderwaardig. Een dirigent “staat” trouwens voor zijn orkest. Maar ja, die beweegt zich weer wat minder tussen zijn leden.
De goede leerkracht beweegt tussen zijn leerlingen na de instructiemoment.
Kan je je voorstellen dat zelfs het digitale bord vanachter de lessenaar bediend wordt!
Het probleem kadert zich wellicht breder dan men denkt.
Ik hoop dat alle zittende leerkrachten het speen krijgen…

En wat met de lessenaar – bureau…
Kick it out? Nee, toch niet. Maar je kan een klaslokaal anders inrichten zodat “de lessenaar” ook gewoon een werkruimte is.
Maar al te veel is een lessenaar een verzamelplaats van papier – niet verbeterde taken – fotootjes van de familie en kids…
Mijn lessenaar (omdat die inventaris-gewijs in mijn klas moest blijven) stond sowieso achteraan in de klas.

Ach, zouden de vakbonden hier niet tegenin komen…WTF!!!!

Conditie leerkracht
Belangrijke factor. Als juf – meester heb je best een goede fysiek nodig om die “dagelijkse beweging” te maken.
Maar ach, na school worden ze meestal toegesproken door directie al zittend vanop hun troon. Ook daar mag best eens wat nieuwe wind doorwaaien => Whoopee!!!!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s